Po-Pia: 8:00 – 17:00
Rekonštrukcia domov zo 60. a 70. rokov – Kompletný sprievodca

Aj vy vlastníte dom zo 60. alebo 70. rokov? Táto téma by sa vás mala priamo týkať. Mnoho starších domov postavených v tomto období si vyžaduje modernizáciu nielen z estetického, ale aj funkčného hľadiska. V článku si prejdeme kompletný proces rekonštrukcie, vrátane nákladov, postupov a dôležitých faktorov, ktoré treba zohľadniť.

Prečo rekonštruovať starý dom?

Domy postavené v 60. a 70. rokoch majú svoje čaro, ale často trpia rôznymi nedostatkami, ako sú zastarané inžinierske siete, nedostatočná tepelná izolácia a nevhodná dispozícia. Rekonštrukcia takéhoto domu môže zvýšiť jeho energetickú efektívnosť, zlepšiť komfort bývania a zvýšiť hodnotu domu.

Postup pri rekonštrukcii staršieho domu

1. Posúdenie stavu domu

Pred začiatkom rekonštrukcie je potrebné vykonať dôkladné posúdenie stavu domu. To zahŕňa kontrolu statiky, elektroinštalácií, vodovodných a kanalizačných rozvodov a tepelnoizolačných vlastností budovy. Posúďte aj stav strechy, či nie je potrebná výmena krytiny alebo konštrukcia celej strechy.

2. Návrh rekonštrukcie domu

Na základe posúdenia stavu domu sa vypracuje návrh rekonštrukcie. Tento návrh by mal obsahovať detailný plán prác, výber materiálov a rozpočet.

3. Žiadosť o rekonštrukciu domu

V mnohých prípadoch je potrebné získať povolenie na rekonštrukciu od miestneho stavebného úradu. Tento proces zahŕňa podanie žiadosti spolu s príslušnými projektovými dokumentmi.

4. Realizácia prác

Samotná realizácia rekonštrukcie prebieha podľa schváleného plánu. Práce môžu zahŕňať výmenu okien a dverí, zateplenie, modernizáciu elektroinštalácií, výmenu strechy, renováciu interiéru a iné.

Vedeli ste, že?
Podľa informácií z rôznych zdrojov a odhadov sa predpokladá, že v Slovenskej republike môže mať azbest v stavebných materiáloch stále okolo 30 % až 40 % domácností. Zlikvidujte azbest bezpečne s nami.

Rekonštrukcia domu od základov

Rekonštrukcia domu od základov zahŕňa komplexnú obnovu, ktorá môže zahŕňať aj zásahy do základov, stien a strechy. Tento typ rekonštrukcie je najnáročnejší, ale tiež najefektívnejší z hľadiska zvýšenia životnosti a funkčnosti budovy.

Koľko stojí rekonštrukcia domu?

Pri rodinných domoch je cena rekonštrukcie ovplyvnená nielen rozsahom prác, ale aj lokalitou, veľkosťou domu a požiadavkami majiteľov. Kompletná rekonštrukcia rodinného domu môže stáť od 30 000 do 200 000 €, v závislosti od vyššie uvedených faktorov.

Ako na rekonštrukciu domu?

  1. Plánovanie
    Detailné plánovanie je kľúčom k úspešnej rekonštrukcii. Začnite s dôkladným posúdením stavu domu a konzultáciou s odborníkmi.
  2. Rozpočet
    Stanovte si realistický rozpočet, ktorý zohľadní všetky možné náklady vrátane rezervy na nečakané výdavky.
  3. Výber dodávateľa a samotná realizácia
    Vyberte si skúseného a spoľahlivého dodávateľa. Referencie a predchádzajúce skúsenosti sú v tomto prípade veľmi dôležité.
    Sledujte priebeh prác a pravidelne konzultujte s dodávateľom, aby ste zabezpečili, že všetko prebieha podľa plánu.

Kedy spraviť rekonštrukciu domu?

Najlepším časom na rekonštrukciu domu je jar alebo leto, keď sú klimatické podmienky najvhodnejšie na stavebné práce. V tomto období je tiež ľahšie koordinovať dodávky materiálov a prácu remeselníkov.

Rekonštrukcia domov zo 60. a 70. rokov je významnou investíciou, ktorá môže priniesť mnohé výhody. Dôležité je dôkladné plánovanie, kvalitný návrh a realizácia prác skúsenými odborníkmi. S správnym prístupom môže byť rekonštrukcia efektívnym spôsobom, ako zvýšiť hodnotu a komfort vášho bývania.

Ak ste sa rozhodli pre rekonštrukciu vášho domu, budeme radi, ak si vyberiete práve nás. Vďaka mnohoročným skúsenostiam a pozitívnym ohlasom na našu prácu budete mať záruku profesionálneho prístupu a prác.

Kontaktujte nás
Sme veľmi hrdí na všetko, čo robíme, úplná kontrola nad našimi službami nám umožňuje zabezpečiť našim zákazníkom služby najvyššej kvality.

Share This Article

Leave A Reply

en_USEnglish